Fotsvamp

Fotsvamp är en infektion av en svamp som lever i det yttersta hudlagret, det så kallade hornlagret. Den angriper oftast området mellan tårna eller fotsulorna och är en avlossning av hud mellan tårna i form av flagning eller fjällning. Svampen kan ge klåda och en stickande känsla. Huden blir tunnare, flagnar och bli rödflammig. Vanliga symtom är också dålig lukt, hudsprickor och rodnad. Fotsvampen dyker oftast först upp mellan fjärde tån och lilltån men kan även uppstå mellan de andra tårna.

Svamp trivs i fuktiga och trånga miljöer. Undvik därför att gå för mycket i trånga skor eller skor som ger fukt, till exempel gummistövlar. För att undvika fotsvamp är det också väldigt viktigt att torka sig noggrant mellan tårna efter dusch och bad.

Vanligast är att man smittar sig själv genom att svamp, som normalt finns på huden, övergår i fotsvamp. Svampen kan också smitta vid direktkontakt eller där man vistas barfota till exempel på duschgolv, i simhallar, omklädningsrum etcetera.

Behandling

Vid misstanke om fotsvamp gå till en husläkare och gör ett sporprov eller köp ett sporprovtest på apoteket och testa själv. Fotsvamp behandlas med ett svampmedel som kan köpas på apoteket. Även om fotsvampen bara finns mellan två tår så pensla på medlet mellan alla tårna eftersom svamp lätt sprider sig. Svamp är svårbotat och tar tid att få bort så det är viktigt att pensla dagligen tills allt är borta.