Nagelsvamp

Nagelsvamp beror nästan alltid på fotsvamp som har spridit sig. Nageln blir tjock, porös, spricker, luktar illa och får en gulaktig färg och i värsta fall kan den till och med lossna. Nagelsvamp är ännu svårare att få bort än fotsvamp, bland annat beroende på att nagelsvamp är en djupare infektion.

Behandling

Det vara svårt att klippa en svampnagel själv eftersom den är så tjock. För att behandla nagelsvamp måste man gå till en medicinsk fotterapeut som slipar, fräser och klipper ner den sjuka nageln. Efter det ska man dagligen behandla svampen med en svamphämmande lösning, till exempel Yavatop.

Eftersom nagelsvamp nästan alltid beror på fotsvamp som har spridit sig är det viktigt att inte enbart behandla de angripna naglarna utan behandla alla. Även huden i närheten måste behandlas annars kan nagelsvampen komma tillbaka om och om igen.

Liksom fotsvamp är nagelsvamp svårbotad och tar tid att få bort.

Några allmänna råd om fotsvamp och nagelsvamp

För att undvika eller stoppa tillväxten av fot- och nagelsvamp ska man tvätta fötterna ofta och torka dem noga, även mellan tårna. Byt strumpor varje dag och tvätta dem i minst 60 grader. Ull- eller bambustrumpor, som absorberar fukt, rekommenderas. Det finns också särskilda inlägg till skorna, ofta av material som bambu, ull eller olika blandningar av exempelvis kork eller kokosfiber med hög absorptionsförmåga som håller fötterna torra och fräscha.