Liktornar

Liktorn är en förtjockning av överhudens hornlager som oftast uppkommer under foten eller mellan, under och ovanpå tårna på grund av tryck eller friktion. Trycket begränsar blodtillförseln. När trycket upphör ökar blodtillförseln igen. Långvarig växelverkan mellan minskad och ökad blodtillförsel leder till ökad celltillväxt och så småningom bildas en liktorn.

En liktorn mellan tårna är ofta mjuk. Liktornar kan bli inflammerade eller ömma av att hudlagret orsakar ännu större tryck från exempelvis skor. Förhårdnaden pressas inåt som en tagg.

De vanligaste orsakerna till liktornar på fötterna är trånga skor, spetsiga skor, skor med höga klackar eller av att inte ha strumpor i skorna. De kan också orsakas av nedsjunket fotvalv. När fotvalvet sjunker ökar nämligen trycket på tårnas senor. Detta leder till att tårna böjer och drar ihop sig och då trycker tårnas översida mot skorna vilket kan leda till liktornar.

Behandling

Behandling av liktornar sker hos en medicinsk fotterapeut med skalpell eller borr. Om man har tunn och skör hud kan det dock ta flera behandlingar innan man får bort liktornen helt. Efter att den har tagits bort är det viktigt att man själv funderar över vilket tryck som har orsakat den.

För att förebygga och lindra besvär vid liktorn kan man byta skor eller använda tryckavlastande ringar och gelprodukter. Även sådana inlägg och sulor som lyfter det främre fotvalvet och därmed ökar spridningen av tårna kan hjälpa.