Hälsporre
Hälsporre är ett litet kalkhorn på hälen som sätts i samband med en irritation i fotens senytor. Den beror ofta på en längre tids felaktig belastning av de stora senytorna under fotsulan.
Hälsporre kan ge stark smärta under hälen, i framkanten av hälen eller på insidan av hälen. På morgonen och efter vila är smärtan ofta starkare. Det gör ont att gå barfota. Det är inte hälsporren i sig som gör att det gör ont under hälen utan det är irritationen i senan som fäster mot och under hälbenet som framkallar smärtan i hälen.
Hälsporre är vanligast i medelåldern, framförallt hos kvinnor och hos människor som rör sig mycket. Vanligtvis uppstår överbelastningen över längre tid som exempelvis vid mycket gående och stående på hårt underlag, eller efter en onormalt lång promenad. Hälsporre kan också uppstå vid byte av aktivitet, byte av träningsunderlag, byte av skor eller efter en för snabb stegring av träning.
Behandling
Det finns bra behandling vid hälsporre genom avlastning av den överbelastade vävnaden eller genom att stimulera läkningen.
Olika slags fotinlägg exempelvis ortopediska skoinlägg och kompressionssockor är bra hjälpmedel.
Daglig töjning av vadmuskulatur och tåhävningar med uppböjda tår kan hjälpa men också fotmassage. Man kan exempelvis använda en fotrulle eller en massageboll för att musklerna ska slappna av och för att blodcirkulationen ska öka.
Tänk också på att inte gå och stå på hårda golv inomhus. Använd gärna en ortopedisk inomhussko.
Prognosen vid hälsporre är god om man konsekvent använder rätt hjälpmedel. Ofta märker man en klar förbättring inom några veckor. Men det kan också ta lång tid, ibland upp till ett och ett halvt år, innan smärtan försvinner helt.