Mortons syndrom

Mortons syndrom innebär att man har ont i främre delen av foten. Mortons orsakas av en nerv som under en längre tid kläms mellan två av framfotens ben.

Mortons syndrom skapar smärta, obehag och många upplever även att främre delen av foten domnar bort. Smärtan upplevs som en huggande eller brännande och skärande känsla som kommer och går. Den brukar förvärras när man belastar foten.

Mortons syndrom är vanligt och förekommer i alla åldrar. Sjukdomen kan bero på skor som passar dåligt eller att man har haft skorna för hårt åtsnörda på foten. Men oftast finns det ingen direkt tydlig orsak.

Det är betydligt fler kvinnor än män som drabbas, vilket kan bero på att kvinnor ofta går med höga klackar och/eller trånga skor som tvingar ihop framfoten.

Behandling

De flesta blir av med sina besvär genom att byta skor eller skaffa skoinlägg som är tillräckligt hårda för att ge avlastning. Man kan också skaffa en pelottsula eller ett skoinlägg som klistras fast i skon eller på ett befintligt skoinlägg. En främre pelottsula kan avlasta det främre fotvalvet, vilket bidrar till att trycket på nerverna minskar. Tåspridare som placeras mellan de tår där nerven kommit i kläm, är också bra hjälpmedel.

Man kan även

  • Mjuka upp och öka blodcirkulationen i fotens muskler med massage, till exempel med hjälp av en massageboll eller fotrulle.
  • Använda skor som är breda och väl dämpade i framfoten.
  • Öka hälbenets rörlighet genom balansträning.
  • Göra övningar för att öka stabiliteten i bål och rygg.

Gör inget som gör ont eftersom det kan förlänga läkningstiden.

Mortons syndrom kallas även Mortons neuralgi, Mortons metatarsalgia, Mortons sjukdom eller Mortons tå.