Torra fötter, spruckna hälar & hälsprickor

Torra fötter är ett vanligt fotproblem som kan leda till ett smärtsamma och jobbiga sprickor i huden.  Torra fötter kan förbättras om man förhindrar uttorkning genom fuktgivande fotkrämer efter rengöring.  Torr hud kan även behandlas med en peelingkräm eller genom att försiktigt fila bort den torra huden.

Hälsprickor och spruckna hälar är ett vanligt problem som drabbar många. De orsakas av torr och hård hud som till sist spricker. Den torra huden kan även bli missfärgad.

Hälsprickor uppstår genom att torr och hård hud utsätts av konstant tryck och friktion. Det kan vara djupa sprickor som blöder och i förlängningen leder till infektioner som kan kräva medicinsk behandling. För att behandla hälsprickor och spruckna hälar måste huden göras mjuk och slät igen.

Behandling

En medicinsk fotterapeut kan behandla spruckna hälar och hälsprickor men man kan också göra mycket själv. Man kan använda en fotfil som är anpassad för att komma åt hälens böjda form och har ett handtag som går att förlänga.

När man filar bort torr hud och förhårdnader ska sedan frisk hud att växa fram under det skadade området. Men fila försiktigt och inte på öppna, blödande och smärtsamma sprickor och fortsätt inte fila om huden blir öm eller inflammerad.

Man kan även använda olika fotkrämer som är skapade för att läka spruckna hälar och hälsprickor.